Ikiliike

Ikiliike-valokuvanäyttely hämmästyttää Lielahtikeskuksen kirjastossa

Suomen Voimisteluliiton IKI@LIIKE –valokuvanäyttely ravistelee kuvaa ikääntyneistä, murtaa ikäennakkoluuloja, pysäyttää ja hämmästyttää. Valokuvaaja Marica Rosengårdin kuvissa esiintyvät kaksitoista Ikiliike-jumppaajaa, jotka kertovat kuinka liikkumisesta on tullut heille ”elämäntapa”:

”Jumppa on tuonut terveyttä, virkeyttä, hyvää oloa, hyviä ihmissuhteita, yhteenkuuluvaisuudentunnetta, elämyksiä ja rohkeuttakin. Ilman säännöllistä ohjattua liikuntaa olisin masentunut ”sahapukki” ja varmaan ylipainoinen.”

Näyttelyssä heidät nähdäänkin elinvoimaisina, energisinä, notkeina ja täynnä glamouria, jonka yleensä liitämme vain nuoriin ihmisiin. Yhtenä tavoitteena on myös innostaa näyttelyssä vierailevia ikätovereita mukaan jumppaan.

IKI@LIIKE –valokuvanäyttely tuo kuvat ikääntyneistä liikkujista Lielahtikeskuksen kirjastoon18.12-14.1. Näyttely kulkee teemalla ”ikääntyvä liikkuja on kaunis” ja se on kiertänyt syksyn ajan jo viidellä eri Ikiliike-paikkakunnalla innostamassa ikääntyviä liikunnan pariin.

”Jumppaa ei jätetä muiden menojen takia”

Risto Mätäsjärvi on 68-vuotias entinen kirvesmies, joka innostui mukaan Ikiliikkeeseen viime syksyn alussa, ja nyt takana on siis jo yli vuosi Ikiliikettä. Ennen Hämeen Naisvoimistelijoiden ja Tampereen Jumppatiimin Kekkeeksi ryhtymistä Ristolla oli 15 vuoden mittaiseksi venähtänyt tauko liikunnasta jalkaan kohdistuneen työtapaturman edesauttamana. Tätä ennenkään ei kirvesmiestä kylläkään jumppasaleilla nähty, joten uusi harrastus aloitettiin puhtaalta pöydältä eläkeiässä ja pitkän liikuntatauon jälkeen. Yhdessä jumppaamaan Riston kanssa lähti vaimo Maija Mätäsjärvi, joka eläkkeelle jäätyään toivoi yhteistä liikuntaharrastusta.

– Ensimmäisen jumppatunnin jälkeen toissa syksynä taisimme olla molemmat aivan poikki. Syksyn aikana kunto kuitenkin kehittyi aivan valtavasti, kun kävimme tunneilla tiistaisin ja torstaisin, ja kun viime keväänä torstaille tuli yhden tunnin lisäksi vielä toinenkin, halusimme käydä molemmissa. Nykyään jumppaa ei jätetä välistä muiden menojen takia, Risto kertoo.

Mätäsjärvistä paistaa liikunnan mukanaan tuoma energia ja hyvä olo, ja heidän mukaansa olisi tärkeää, ettei liikunta jäisi missään vaiheessa elämää siten kuin heillä jäi. Jumppatunnit kehystävät viikkoa ja niiden myötä ruokavaliokin on muuttunut aiempaa terveellisemmäksi. Nykyään joka-aamuisiin tapoihin kuuluu kaurapuuron keitto yhdessä. Muitakin hyötyjä arkeen on hiipinyt jopa aivan huomaamatta. Risto naureskelee huudahtaneensa ääneen auton ratissa yllättyneenä siitä, kuinka kevyesti pää yhtäkkiä kääntyi risteyksessä taakse katsoessa. Myös kengät sujahtavat jalkaan luistavammin kuin aiemmin.

Ikiliike on Voimisteluliiton ja voimisteluseurojen ikääntyvien liikunnan kehittämishanke, joka alkoi huhtikuun 2013 alussa. Ikiliikkeen tavoitteena on liikuttaa yhä useampia ikääntyviä eri puolella Suomea sekä kouluttaa lisää ikääntyvien ohjaajia. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeessa uutta ikääntyvien toimintaa pyörittävät pilottiseurat, joita on Suomessa jo 47. Tamperelaisia voimisteluseuroja on mukana neljä: Hämeen Naisvoimistelijat, Tampereen Jumppatiimi, Tampereen Kuntoliikunta ja Tampereen Naisvoimistelijat. Toimintaan voit tutustua seurojen nettisivuilla.

Lisätietoja:

IKI@LIIKE – valokuvanäyttely Lielahtikeskuksen kirjastossa ja aulassa 18.12.2015-14.1.2016

Helena Collin, puh. 0505422831, harrastevoimistelun päällikkö, Suomen Voimisteluliitto

Taru Tanskanen, puh 0445754369, Ikiliike projektikoordinaattori, Suomen Voimisteluliitto

Kuva median käyttöön: https://www.dropbox.com/sh/veohpzsm1xc2bnl/AAAk_Rd3chSjKQPsFyHSq4HNa?dl=0

www.voimistelu.fi/ikiliike